Vlak číslo 2015 do galaxie sociálnej virtuálnej reality bude meškať asi 10 minút. Za meškanie vlaku sa ospravedlňujeme.

Technologický a technický pokrok dáva ľudstvu čoraz viac možností. Zrazu sa povysáva samo, domáca pekáreň sama upečie chlieb, okná vám umyje stroj... Nie len z hľadiska uľahčovania domácich prác nám táto doba ponúka zázračné možnosti. A tak sa okrem iného očarená magickými schopnosťami 3D tlačiarni poflakujem pri svojom hučiacom starom notebooku a rozmýšľam. Výdobytky uľahčujúce našu každodennú rutinu sú naozaj senzačné. Robotický vysávač nám uprace dom. No asi ťažko s ním prehodíme zmysluplnú konverzáciu ( i keď je to len otázka času, kedy s nami naše spotrebiče budú aj rozprávať), a tak sa upierame na komunikáciu prostredníctvom sociálnych sieti.

Zo začiatku je to veľká zábava. Vypĺňate množstvo absurdných kolóniek o vašej osobe, a nikto nekontroluje, či píšete pravdu. A tak si svoju osobnosť (niekto zámerne a niekto nechtiac) tak troška vyfarbíte. Zrazu sa z bacuľky môže stať modelka. Však čo? Máme tu fotošop! Z pomalšieho chlapca z kopaníc sa stane intelektuál (ctrl + C, ctrl + V, wikipédia, synonimický slovník...), či ťažký kapo...

Ako sa tak ponárame do týchto virtuálnych svetov, ktoré by sme mohli nazvať i internetovými zoznamkami, celkom nás to pohltí. Ak nie je momentálne online niekto koho naozaj poznáme, postačí nám i úplne cudzí človek. Zrazu si tak zvyknete písať si s cudzími ľuďmi, až nevedomo zanevriete na vašich naozajstných reálnych kamarátov...

Ohoho! S Pampusikom11 si píšeme už dva týždne! Je sympatický, rád cestuje, a v kolónke mám rád hudbu má napísane: „mám“. Tak teda? Nie je o čom! Davaj! Stretko! Dohodnete sa na čase a dátume. Nervózne očakávate pekného urasteného modela, no chlapec, čo sa ku vám blíži opisu až tak moc nezodpovedá. Hmm, no čo? Však isto bude výrečný! Písavali sme si predsa tak dlhé a duchaplné správy... Sadnete si do kaviarne, a očakávate, že Pampúšikova výrečnosť sa čochvíľa prejaví. No stále nič! A tak po klasickej téme počasie skúsite zadeliť hudbu, ale on nepozná ani Tri Groše a ba dokonca ani Black Sabath. Skúsite prejsť na tému voľný čas, no po tom ako vám o svojich koníčkoch jednou vetou povie: „Rád pozeram futbal.“, vzdávate sa. Neostáva vám nič iné ako zahlásiť: Ups? To už je toľko hodín? Musím sypať na vlak! Ahoj rada som Ťa spoznala. Však nabudúce...

Samozrejme, že žiadne nabudúce nebude...

I napriek sklamaniu nezúfate, a nehádžete flintu do žita. Prvé čo spravíte po príchode domov je, že napíšete dáku trápnu hlášku na sklo a správy vám len tak skáču. A zrazu si píšete s celým davom skvelých mužov. Honza1985 je síce starší, ale počúva hardcore... SomTvojAnjel napísal, že som najkrajšie dievča s akým si kedy písal... HipHop18 by ma chcel spoznať osobne. PusinQa a Princes1990 písali, že by si rady našli kamošku. Nakoniec to zaklincoval BigDick69, ktorý sa neunúval napísať ani vetu no rovno poslal foto svojho prirodzenia... A takto sa vám plní schránka správ a vy neviete komu skôr odpísať bo všetci sú tak skvelí!

Po týždni písania sa cítite tak odhodlaný, že si rovno naplánujete štyri stretká na jeden deň. Harmonogram sa síce vytváral ťažko, no nakoniec ste si to zosúladili a na jednu osobu vám vyšla hodina a pol. To je celkom slušné. A tak spoznávate prvého: Opäť raz s tým popisom nejako nesedel. Druhého: Ten bol celkom fajn ale moc rýchlo na vás vyštartoval. Tretieho: Z ktorého sa namiesto Cassanovu vykľul fanatický kresťan, ktorý si hľadá spoločníčku do kostola, no i na letný tábor. Štvrtého: Ani nekomentujete, no aspoň vás zaviezol domov bez nároku na sladkú tečku na záver.

Prídete domov po takom ťažkom sociálnom dni a zamýšľate sa. Vôbec vám nejde do hlavy ako je možné, že väčšina z ľudí, s ktorými ste sa stretli vôbec nezodpovedala opisu, ani dojmu, ktorý ste pôvodne mali. Najprv sa zamyslíte nad sebou... Robí aj zo mňa virtuálna realita tiež iného človeka?

Určite záleží od toho, čo ste na tej ktorej sociálnej sieti vyhľadávali. Veď napokon nie každý tam ide z dôvodu hľadania niečoho ozajstného... No v podstate je to oveľa jednoduchší spôsob spoznávania ľudí ako v reáli. Poznáte to - ste v bare, a poviete si, že toho pekného chlopa pri bare proste treba osloviť... A keď sa už konečne po pár pivách odvážite k nemu ísť, predbehne vás jeho frajerka. Alebo idete baliť chalanov pri kalčete, lebo majú dve miesta voľné, no oní vás zotrú, lebo „Dnes sa hrá turnaj. Sorry.“ Na internetovej zoznamke sa poväčšinou vychytáte s človekom, ktorý o stretnutie naozaj záujem má. No nie vždy vydrží to nadšenie viac ako prvé minúty stretnutia. Dakedy vás prejde chuť po jedinej sekunde...

A tak stojím pred otázkou: Majú vlastne sociálne siete nejaký opodstatnený význam pre pátranie po dôležitých ľuďoch v našich životoch? Niekomu chýba kamarát, niekomu láska, niekomu parťák na koncerty... Niekto to skúša už dlhú dobu a vôbec mu to nevychádza. A tak si povie: Prečo nie? Vytvorím si účet a isto dakoho nájdem.

Asi ťažko by som mohla tvrdiť, že internetové zoznamky neprinášajú určitý druh úžitku. Ešte ťažšie by sa mi podávalo tvrdenie, že sa na nich nedá nikto normálny nájsť... Spoznala som vďaka nim tak veľa skvelých ľudí, že mi prsty na rukách i na nohách nebudú stačiť na ich vyrátanie. No jedno viem. Vždy keď som hľadala niečo konkrétne, nenašla som. A tak klikám na kolónku Zrušenie konta. Nie preto lebo neverím, že by na tých sieťach mohla byť kopa skvelých ľudí. Skôr vnímam podiel úspešných a príjemných stretnutí na celkovom počte stretnutí za príliš nízky. To znamená, že neefektívne využívam svoj čas, a strácam ho s neznámymi ľuďmi, s ktorými si možno vôbec nesadnem, namiesto toho aby som ho trávila s tými, ktorí sú mi naozaj blízky.

Týmto chcem pozdraviť všetkých šťastlivcoch, ktorí na zoznamkách niečo našli, no i všetkých nešťastlivcoch, ktorí ešte pátrajú. Chcela by som obom menovaným skupinám ľudí povedať, že im fandím, ale čas chváta, a za chvíľu budeme vysedávať na húpacích kreslách a česať si svoje šedivé vlasy... Tak hor sa na to, treba žiť a užiť si chvíle s našimi priateľmi, bez ohľadu na to kde a za akých okolností sme ich spoznali, ale s ohľadom na to ako moc ich máme radi a ako moc patria k našim životom. :-)

____________________________________________________________________________________________________

(Článok je vymyslený, nemá nikoho urážať alebo ponižovať)