Keby bolo keby

Keby bolo keby. Vcelku používaná fráza pri preberaní chýb z minulosti. Ale načo sa vôbec používa veta, ktorá nemá vôbec žiaden racionálny význam? Načo sa zamýšľame nad tým čo by sa mohlo stať, ak... Boli rozhodnutia, o ktorých si myslíme, že boli zlé, naozaj zlými rozhodnutiami?

I keď sa často pozastavujeme nad tým, či sme sa v daných situáciách zachovali správne a kam by sme sa dopracovali, ak by sme sa rozhodli a konali inak, je to číro zbytočnou záležitosťou... Veď každé jedno rozhodnutie nás posúva dopredu a robí z nás to čím sme - robí z nás originálnu nefalšovanú osobnosť, buduje naše kvality a mení systém nášho vnímania sveta.

Ak by sme sa v tom onom pochybnom momente zachovali inak, boli by sme v úplne niekde inde - na základe stratenej skúsenosti by sme zmenili pohľad na svet a následne by prišlo to isté pozastavovanie sa nad tým prečo sme tú vec neurobil inak?

Ak by som sa chcela dostať  k nejakému záveru, chcela by som konštatovať len toľko, že niet situácie, ktorá by sa vyvinula  lepšie, či priaznivejšie ak by sme rozhodli inak, ako sme sa rozhodli. Minulosť, ktorá sa nedá zmeniť neslúži na špekulovanie, ale ako skúsenosť, na základe ktorej sa budeme vedieť v budúcnosti rozhodovať správnejšie.

(Len pre tých ktorý poznajú Lego) Minulosť je ako skladačka. Jedno rozhodnutie = jedna kocka. Ak by sme urobili nespontánne rozhodnutie, tak by sme namiesto šestky do skladačky štvorku atď. .. Proste by nám z toho celého vyšlo niečo úplne iné. A my chceme aby sme si postavili riadne vymakaný domček aj s garážou pre nášho lego panáčika. Ak budeme nad rozhodnutiami moc špekulovať a váhať, môže sa stať, že celkovo narušíme statiku ako aj tvar tohto domčeka, a náš lego panáčik sa stane nespokojným zákazníkom samého seba, lebo on je tým architektom, ktorý za návrh projektu zodpovedá.

A čo je správne? Správne je všetko to čo nás napadne v prvom momente keď čelíme nejakej situácií, ktorú treba riešiť. Lebo tie správne rozhodnutia vždy prichádzajú z volania našej duše - a tá vie najlepšie čo nás urobí šťastnými a spokojnými.