Asi 350 druhov primátov

Primáty by sme mohli charakterizovať ako rad cicavcov, ktorý má veľmi zložité správanie. Primáty vytvárajú vysoko komplexné sociálne jednotky. Výnimku tvoria orangutany a niektoré druhy lemurov, ktoré žijú samotárskym spôsobom života.[1] Sme ľudia, a takisto ako iné primáty i my si vytvárame isté podskupiny, do ktorých určitými charakteristickými vlastnosťami zapadáme. Hipsteri, Metalisti, Diskofili... Nekonečné množstvo skupín ľudí, ktorí si navzájom rozumejú a majú sa navzájom o čom baviť. No čo ľudia, ktorí kvázi zapadajú do všetkých skupín, či ani do jednej? Sme odsúdení stať sa orangutanmi i keď sme sociálne primáty?     

Nedele sú proste tie dni keď sa nič také nerobí... A tak šup ho na kávu do jednej z pofiderných kaviarní v centre mesta, kde na obsluhu človek čaká i pol hodiny alebo sa jej vôbec nedočká. A tak sa obslúžime sami. Ak je človek sám v kaviarni, má na výber zvyčajne dve možností, ako bude tráviť čas.
1) Vytiahne mobil
2) Bude čekovať okolie
Samozrejme, existuje ešte množstvo iných alternatív - môžete počúvať hudbu, pískať si, kresliť, robiť kliky, lucídne snívať... Ak si vyberiete druhú možnosť, tak sa poobzeráte okolo a vidíte typických nedeľných hostí kaviarne. Zaľúbený párik, ktorý je až tak nechutne sladký, že vás privádza do depresií... Šťastnú mladú rodinku s asi trojročným chlapčekom, ktorý si s obrovským úsmevom na tvári objednáva pivo... Pár poľských motorkárov... A dve afektované ženy. Keďže nikoho iného ako tie dve afektované ženy nie je počuť, tak sa nechtiac započúvate do ich rozhovoru. „Predstav si, mala som v izbe pavúčika, tak som ho musela povysávať!“ Nepochopila som myšlienku, a tak som počúvala ďalej. „Videla si ako pribrala?“ Téma o priberaní sa skončila príchodom tretej kamarátky. Potom už len samé kecy o super frajeroch, zásnubných večierkoch, svadobných obrúčkach, pár slov na tému diéta a ako prestať na Silvestra fajčiť... Ak sedíte v tej kaviarni a po očekovaní okolosediacich ľudí zistíte, že k nikomu z nich nezapadáte, začnete uvažovať nad tým, či práve vy nie ste ten osamelý orangutan...
A keď sa už stotožňujete so svojou novou nálepkou orangutana aneb osamelého jazdca príde k vám on. Človek, ktorý je zjavne odlišný od okolosediacich skupín a úplne iný ako vy... Trošku divný a nezrozumiteľný ale výrazne si polepší pri hejtovaní Nákupných maniačok a legínach na objemných ženách. Človek, ktorý pravdepodobne nespĺňa charakteristiky vašej málopočetnej (vlastne jednočlennej) skupiny a predsa do nej kúskami zapadá. Je ťažké byť orangutanom, no je krásne zistiť, že i na iných miestach žijú druhy podobné tomu vášmu a styk s nimi vás nezaradí do jednoznačnej pozície úplného samotára.
Ďalšiu nedeľu si opäť zájdete na kávu. Opäť sedíte v tej pofidernej kaviarni v centre mesta. Pozeráte na uličných brakdancerov na pódiu, kým vám paprsky slnečných lúčov dopadajú pomedzi stĺpy konštrukcie terasového altánu na tvár. Pozeráte sa navôkol... A i keď pri vedľajších stoloch sedia ľudia z iných skupín, cítite pokoj na duši. Áno, momentálne ste len orangutan... No nabudúce sa možno opäť ukáže človek, ktorý vás presvedčí, že byť orangutanom je v podstate fajn.

P.S:       Venované všetkým ľuďom, ktorí sa predstavujú zdrobneninou.
P.S2:     Venované netucťákom.  
P.S3:     Toto chcem! :D    https://www.youtube.com/watch?v=ehs2vTo2K-E

14.12. - Medzinárodný deň opíc



[1] spracované podľa: https://sk.wikipedia.org/wiki/Prim%C3%A1ty#Spr.C3.A1vanie